Zupa śmietanowo-ziemniaczana
z kamiennogórskim serem pleśniowym

Przygotowanie

Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić drobno w kostkę. Zalać w garnku warzywa śmietaną, dodać sól i zioła, gotować do miękkości. Następnie odstawić z ognia i blenderem zmiksować warzywa, dodać wywar z warzyw lub niewielką ilość wody, pieprz, sól, kurkumę i krótko gotować. Gorącą zupę wylewać do miseczek, dodać kawałeczki kamiennogórskiego Sera Pleśniowego, skropić delikatnie oliwą dyniową i posypać szczypiorkiem.

Składniki

  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1,5 l śmietany 30 % KaMos
  • Kamiennogórski Ser Pleśniowy
  • wywar z warzyw 2 l
  • woda 0,5 l
  • kurkuma
  • zioła tymianek, oregano, rozmaryn
  • szczypiorek
  • sól, pieprz



Pobierz przepis w wersji PDF

przepis Anny Benkmann-Kuncewicz - Pizzeria restauracja Rustykalna

KaMos życzy Smacznego!