O firmie
Zawsze jest Nowy Ser, niezależnie od tego, czy potrafisz go teraz dostrzec, czy nie. Zdobędziesz go, gdy przezwyciężysz strach i wyruszysz na poszukiwania.
My przezwyciężyliśmy strach i podjęliśmy wyzwanie przekształcenia skromnej mleczarni w nowoczesny zakład produkcyjny, który łączy dziś interesy zarówno dostawców, jak i odbiorców.
ROZUMIEMY NASZE ZADANIE
Jesteśmy spółdzielnią mleczarską z Kamiennej Góry. Od początku naszego istnienia dbamy o interesy rolników, dlatego cieszymy się ich zaufaniem. Dzięki temu zrzeszamy dziś ponad 90 spółdzielców, a mleko skupujemy od 140 dostawców.
PRAWDZIWE MLEKO
Nasze mleko ma klasę ekstra, które spełnia rygorystyczne wymogi Unii Europejskiej. Do produkcji używamy tylko i wyłącznie mleka od starannie dobranych dostawców z naszej spółdzielni. Dbamy, aby wszyscy smakosze nabiału mieli w czym wybierać. Produkujemy: mleko spożywcze, twarogi, maślanki, śmietany, kefiry, ser pleśniowy z przerostem błękitnej pleśni
PRZEDE WSZYSTKIM ZDROWIE I SMAK
Wiemy, że ludzie chcą cieszyć się smakiem jedząc swoje posiłki, dlatego przykładamy do jakości naszych wyrobów tak wielką wagę. Od ponad 50 lat produkujemy w oparciu o niezmienione receptury sery pleśniowe i twarogi. Produkty te wpisane są na listę produktów tradycyjnych MRiRW, a także posiadają certyfikat Jakość Tradycja. Dodatkowo nasz ser pleśniowy jest wyróżniony znakiem jakości Poznaj Dobrą Żywność. Możesz być pewien, że podajesz swojej rodzinie na talerzu produkt, za którym stoi mleczarska tradycja.
Nasze produkty są wolne od jakichkolwiek sztucznych dodatków, konserwantów i GMO. Możesz być pewien, że produkt nasz jest ŻYWY – zawiera żywe bakterie, mikroelementy i witaminy – niezbędne dla dobrego funkcjonowania Twojego organizmu. Produkty nasze są naturalnie smaczne i odżywcze. Powinny być elementem Twojej całodziennej diety.
IDZIEMY Z DUCHEM CZASU
Nasze przywiązanie do tradycji wynika z troski o kubki smakowe potencjalnych smakoszy. Jednak chcąc konkurować w ciągle pędzącym do przodu świecie, w procesie produkcyjnym stawiamy na modernizację technologii. Od kilku lat posiadamy jedną z najnowocześniejszych w Polsce linii do produkcji twarogów, serów pleśniowych a także napojów mlecznych. Udoskonalamy wydajność pracy, zachowując niezmienne walory smakowe.
HISTORIA
1945 - po wyzwoleniu Kamiennej Góry przez Rosjan, przekazano protokolarnie władzom polskim mleczarnię. Zatrudnienie wynosiło wtedy 28 osób, w tym 20 Niemców, 6 Polaków i 2 Francuzów. Od 30 sierpnia 1945 r. do końca 1950 r. Zakład działał pod nazwą Okręgowa Mleczarnia Spółdzielcza.
1951 - W związku z likwidacją spółdzielczej formy organizacyjnej przemysłu mleczarskiego, z dniem 1 stycznia 1951 r. mleczarnia przeszła pod zarząd państwowy jako Powiatowy Zakład Mleczarski.
1954 - uruchomiono w Kamiennej Górze pionierską w skali kraju produkcję sera pleśniowego Roquefort, którego nazwę francuską zmieniono w 1965 r. na polską - Rokpol.
1958 - na bazie PZM powołano 14 marca 1958 r. Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Kamiennej Górze.
1976-1980 - na skutek kolejnej reformy kamiennogórska OSM utraciła odrębność i w latach 1976-1980 wchodziła w skład Wojewódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej w Jeleniej Górze
1981 - przemiany polskiego sierpnia 1980 r. objęły też mleczarstwo, co w konsekwencji zaowocowało, że od 1 stycznia 1981 r. przywrócono samodzielność OSM.
1989 - w Polsce rozpoczęto wdrażać reformy wolnorynkowe wiele zakładów mleczarskich nie potrafiło dostosować się do nowej rzeczywistości i w konsekwencji zostały zamknięte. Kamiennogórską Mleczarnię ominął ten los.
1994 – po uchwaleniu nowego Prawa Spółdzielczego nasza Spółdzielnia stała się autentyczną własnością swych członków
1997- zakład zaczęła opuszczać popularna na rynku galanteria mleczna.
1998 - przyjęto dla Spółdzielni nazwę KaMos oraz opracowano nowe logo.
2004 – z chwilą wejścia Polski do Unii Europejskiej Spółdzielnia Mleczarska KaMos została zakwalifikowana do zakładu kategorii „A” i otrzymała zezwolenie do handlu na terenie UE